Αθήνα, 10.06.2021

Η Θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece) ανακοίνωσε την Μόνιμη Ανοικτή Πρόσκληση Υποβολής Επιχειρηματικών Σχεδίων για την περίοδο 2021-2025, με 1η προθεσμία υποβολής στις 28 Ιουνίου 2021.

Το ESA BIC Greece είναι η πρώτη θερμοκοιτίδα στην Ελλάδα για τη στήριξη ελληνικών startups που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη λύσεων με τη χρήση δεδομένων και υπηρεσιών που λαμβάνουμε από το Διάστημα, στην ανάπτυξη τεχνολογιών για το Διάστημα (New Space), και στη μεταφορά τεχνολογίας από εφαρμογές Διαστήματος σε εφαρμογές για οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα. Στη θερμοκοιτίδα θα υποστηριχθούν 25 ελληνικές startups στην επόμενη επταετία.

Το ESA BIC Greece δίνει οικονομική στήριξη €50.000 ανά startup (χωρίς είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο), τεχνική, επιχειρηματική και νομική συμβουλευτική υποστήριξη, εκπαίδευση σε εξειδικευμένα θέματα διαστήματος, καθώς και πρόσβαση στο εκτεταμένο δίκτυο της ESA και του Corallia, σε υποδομές, λογισμικό, δεδομένα και σε δίκτυο χρηματοδοτών. Οι startups που θα επιλεχθούν έχουν δικαιώματα χρήσης του ESA BIC brand και στέγασης στο Athens innohub.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν ενημερωτικές συνεδρίες για την καλύτερη πληροφόρηση τους, εκφράζοντας ενδιαφέρον στο https://www.esa-bic.gr/apply. Στο ίδιο σημείο υπάρχει αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας υποβολής, το πλήρες πακέτο της μόνιμης ανοικτής πρόσκλησης, και η φόρμα υποβολής. Η ομάδα του ESA BIC Greece θα παραδώσει ένα διαδικτυακό masterclass υποβολής στις 23 Ιουνίου.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από νομικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα (όχι άνω των 5 ετών), και από φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατοικούν με άδεια εργασίας εντός της Ελλάδας με υποχρέωση ίδρυσης νομικής οντότητας.

Για το ESA BIC Greece αναφέρθηκε ο Josef Aschbacher, Γενικός Διευθυντής της ESA«Αναζητούμε πάντα τρόπους για να βοηθήσουμε τη βιομηχανία να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας. Τα ESΑ BICs παίζουν κεντρικό ρόλο από αυτή την άποψη, ειδικά όσον αφορά στην εμπορευματοποίηση και την προώθηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά» και συμπλήρωσε «το ESA BIC Greece όχι μόνο θα υποστηρίξει επιχειρηματίες και startups, αλλά θα στηρίξει επίσης τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την ενίσχυση του ελληνικού διαστημικού συνεργατικού σχηματισμού».

Το ESA BIC Greece αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στις εθνικές στρατηγικές καινοτομίας και διαστήματος της Ελλάδας, να υποστηρίξει τη μεταφορά τεχνολογίας από και προς τον διαστημικό τομέα, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη, ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης στην υγεία.

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε, επίσης: «Αξιοποιούμε τη νέα διαστημική εποχή και τους φορείς που ασχολούνται με το διάστημα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» και συμπλήρωσε «η ESA υποστηρίζει την Ελλάδα στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της, καθώς αυτή προσφέρει την υποδομή παγκόσμιας κλάσης σε άλλα κράτη μέλη».

Ο τομέας του Διαστήματος αποτελεί κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, απασχόλησης, και ανταγωνιστικότητας σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Πρόκειται για μια αγορά άνω των €200Β παγκοσμίως, η οποία μεγαλώνει με ρυθμό 9% κατά μέσο όρο τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα κινείται με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης ακόμη και μέσα στην κρίση. Σύμφωνα με αναλύσεις του OECD και της EUROSTAT, ο συντελεστής Επιστροφής της Επένδυσης (ROI) για τις τεχνολογίες του διαστήματος είναι περίπου 6, δηλαδή για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στο διάστημα αναμένεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 6 ευρώ από την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων.

Η λειτουργία του ελληνικού ESA BIC είναι το αποτέλεσμα του προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Στρατηγική.

Elodie Viau, Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών και Ολοκληρωμένων Εφαρμογών της ESA, δήλωσε σχετικά: «Ένα άλλο βασικό στοιχείο του αναπτυξιακού σχεδίου για την Ελληνική Διαστημική Βιομηχανία έχει ξεκλειδωθεί. Το ESA BIC Greece θα δημιουργήσει πολλές startups που θα ευημερήσουν και θα φέρουν τα οφέλη του διαστήματος και των εφαρμογών του σε πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο».

Η ESA εγκαινίασε τον θεσμό των ESA BICs το 2003 και σήμερα λειτουργούν 22 ESA BICs σε όλη την Ευρώπη σε παραπάνω από 60 τοποθεσίες. Περίπου 200 startups επιλέγονται κάθε χρόνο για ένταξη στα ESA BICs, ενώ μέχρι σήμερα ο θεσμός έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1000 επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης σε όλη την Ευρώπη.

Jorge Sanchez, Διευθυντής του ESA BIC Greece, ανέφερε: «Τα ESA BICs αποτελούν την Formula 1 των θερμοκοιτίδων στην Ευρώπη. To ESA BIC Greece στοχεύουμε να γίνει ένα από τα επιτυχημένα στο δίκτυο της ESA. Πιστεύουμε σε αυτό, λόγω της μεγάλης εμπειρίας της ομάδας μας και των 65+ φορέων που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία».

Startups που έχουν υποστηριχθεί από τα ESA BICs αναπτύσσουν τεχνολογίες για εκτοξευτήρες, drones, δορυφόρους, τηλεπικοινωνίες, πλατφόρμες δεδομένων καθώς και υπηρεσιών για τον αγροτικό τομέα, την ενέργεια, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία, την ναυτιλία, τις μεταφορές, την ασφάλεια, κ.λπ.

Στους τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το ESA BIC Greece την Ελλάδα είναι όλες οι τεχνολογίες μικροδορυφόρων, οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών 5G και οπτικών, κάθε μορφής εφαρμογών πλοήγησης και παρατήρησης της Γης με έμφαση στη υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα και των δραστηριοτήτων στη θάλασσα.

Το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά είναι ο φορέας που του έχει ανατεθεί η λειτουργία του ESA BIC Greece, υπό τον συντονισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση του Ελληνικού Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μέσα στο 2021 θα υπάρξει και δεύτερη προθεσμία υποβολής τον Οκτώβριο και έπειτα δυο προθεσμίες κάθε χρόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Στελλίνα Πατελίδα

T: +30.210.63.00.790

Ε: s.patelida@esa-bic.gr

W: www.esa-bic.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο